SISO


SISO staat voor Schema voor de Indeling van de Systematische Catalogus in Openbare Bibliotheken, en is een numeriek indelingsschema voor de non-fictie collecties in een bibliotheek. Elk werk krijgt een nummer dat tegelijk het onderwerp en de plaatsing in de bibliotheek aangeeft.

Het schema is ontworpen voor Nederland, maar heeft al vele jaren een Vlaamse variant, “de Vlaamse aanpassing van het schema voor de indeling van de systematische catalogus in openbare bibliotheken”, kortweg de Vlaamse SISO-map. De Nederlandse Werkgroep Classificatie en de Vlaamse SISO-commissie houden het systeem up-to-date. Cultuurconnect zit de Vlaamse SISO-commissie voor en heeft het copyright op de Vlaamse SISO-map. 

Vanaf januari 2021 maken we een onderscheid tussen een document geschikt voor digitaal gebruik waarin de laatste updates te vinden zijn (zie onder 1) en een document geschikt voor print. Het document voor print is ook telkens de laatst afgesloten editie van de Vlaamse SISO-map (zie onder 2).

 

1. Voor digitaal gebruik: laatste update van editie 5

De SISO-map is een document dat voortdurend evolueert en bijgewerkt wordt n.a.v. actuele gebeurtenissen, beslissingen door onze Nederlandse collega's, voorstellen van de Open Vlacc Werkgroep Non-fictie... De Vlaamse SISO-commissie besliste om vanaf 2021 steeds het meest bijgewerkte SISO-document online te zetten om updates en wijzigingen sneller te kunnen publiceren. Wie twijfelt over de plaatsing van een publicatie kan dan altijd in het digitale document opzoeken of er ondertussen geen wijzigingen zijn aangebracht in de map.  Achteraan in het document is een pagina bijgevoegd waarop de verschillende wijzigingen t.o.v. de papieren map opgesomd zijn. Dit document is niet zo geschikt voor print omdat opmaak, paginering e.d. niet aangepast zijn aan de correcte opmaak van de afgesloten edities van de SISO-map. Van dit bijgewerkte online document maken we ook niet telkens afzonderlijke invoegbladen. Jaarlijks zullen we deze 'online versie' afsluiten en publiceren als nieuwe editie, inclusief een afzonderlijk document met invoegbladen (zie hieronder, onder 2). 

Vind hier alvast deze laatste update van editie 5 (versie 2022) van de Vlaamse SISO-map .

 

2. Voor print: afgesloten editie 5 (2021)

Hier vind je de afgesloten versie van de vijfde editie van de Vlaamse SISO-map, beschikbaar als afdrukdocument (maart 2021). Sinds de vorige (vierde) editie van juli 2019 bieden we de SISO-map niet langer als fysieke map aan. Wie de SISO-map graag fysiek raadpleegt, kan het afdrukdocument via deze webpagina opvragen en zelf printen.

Wie al beschikt over een eerdere editie van de Vlaamse SISO-map, kan zich beperken tot het document met de invoegbladen. Dit document bevat uitsluitend de bladen waar sinds de vorige versie (juli 2019) een aanpassing aan een rubriek of een annotatie gebeurd is. Het document moet recto-verso geprint worden. Daarna kunnen de verschillende bladen op de juiste plaats in de papieren map vervangen worden.

Heb je de invoegbladen van de vierde editie (juli 2019) gemist, dan kan je ook die hier opvragen, printen en vervangen in je bestaande map en dan verder aanvullen met de nieuwste invoegbladen van editie 5. Of je print meteen de laatst afgesloten editie van de SISO-map (editie 5), dan zijn alle pagina's sowieso up-to-date. 

Wil je de allerlaatste updates ook al mee in je map hebben, print dan de laatst bijgewerkte online versie (laatste update editie 5). Deze versie bevat niet de juiste paginering en mist soms extra opmaak. Daardoor is ze minder geschikt voor print (in tegenstelling tot de afgesloten edities en invoegbladen).

 

Heb je een suggestie om SISO te verbeteren? Neem dan contact op met servicedesk@cultuurconnect.be.